Hoppa till innehåll

LABBET

Här prestandatestas våra växlare

Tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan och med stöd av Energimyndigheten byggde iNEX ett testlaboratorium i egna lokaler för att utveckla och utvärdera olika lösningar för spillvattenvärmeåtervinning.

Principflödesschema labb

iNEX GK förberedd för att testas i stående utförande

Kan testa både liggande och stående växlare

Eftersom de fysikaliska principerna för värmeöverföringen skiljer sig avsevärt mellan en liggande och en stående värmeväxlare har vi utformat labbet för att kunna testa båda varianterna.

Vid liggande växlare sker värmeöverföringen enligt principerna för vanlig rörströmning. Dock är innerröret (spillvattensidan) inte alltid helt fullt och den värmeöverförande ytan minskar därmed, vilket innebär en tydlig prestandaförsämring. I praktiken brukar vi dock lösa detta genom att göra en liten dämning på utloppet av spillvattenröret. Det gör att röret blir helt fyllt och värmeöverföringen fungerar optimalt. För att inte riskera stopp i avloppet finns även alltid en bypass-ledning.

I stående växlare gäller helt andra förutsättningar. Värmeöverföringen sker då genom så kallad "fallfilmströmning". På insidan av avloppsröret uppstår en tunn film av vatten (bara ett par millimeter tjock) som effektivt överför värme till det kallare mediet på utsidan. De fasta partiklarna i avloppet faller ner i mitten av röret.

Välkommen att besöka vårt labb!

Kontakta oss för att boka tid om du är intresserad av att titta på vårt labb!

sv_SESwedish